neděle 23. října 2016

Novinky v anime - Podzim 2016

Taky tolik milujete podzim? Sychravá rána, vůni zetlelého listí a hru barev v korunách stromů? Když ale začne být počasí příliš vlezlé a ruce vám křehnou mrazem, je možná lepší zabalit se doma do deky a s hrnkem horkého kakaa zasednout za monitory či obrazovky. Pojďme se tedy podívat, co nám letošní podzimní sezóna nabízí.





Yuri!!! On Ice

A začneme hned jedním poměrně příjemným překvapením. Od doby Free! jsem hodně opatrná na podezřele vyhlížející plakáty plné bishíků, ale přesto mi to nějak nedalo - přeci jen anime zaměřené na krasobruslení tu nevidíme nějak často a mám k tomuto sportu docela kladný vztah. Hlavním hrdinou je mladý chlapec Yuri toužící zazářit ve finále Grand Prix v krasobruslení a alespoň trochu se přiblížit svému celoživotnímu vzoru, talentovanému Victorovi. Místo očekávaných ovací jsme však svědky drtivé porážky a zklamaný Yuri se po dlouhých pěti letech vrací do svého rodného města. Potkává se s rodinou i starými přáteli a je nucen zodpovědět si tu nedůležitější otázku. Má vůbec cenu pokračovat?
Hned na první pohled vás rozhodně zaujme úžasná animace, včetně plynulých záběrů ze samotného šampionátu. Hned jsem si vzpomněla na všechny ty zimní večery strávené s babičkou v křesle, kdy jsem se učila rozeznávat jednotlivé skoky :) To vše je doplněné o zdařilou hudbu a vcelku dobře vykreslené charaktery postav. Jsem opravdu zvědavá, kam bude série směřovat a možná to bude taková moje malá guilty pleasure, protože Mrože k tomuhle rozhodně nedostanu :D

Soul Buster

Určitě to také znáte; scrollujete si takhle přehledem nových anime a vaše zraky upoutá popisek obsahující magickou formuli "Romance o Třech královstvích", zatmí se vám před očima, zuřivě stahujete a pak je nevěřícně koukáte, jakým způsobem se dá takový krásný námět zprznit. Vlastně zde toho ani moc nedivíte, protože bůhvíproč je vždycky více než polovina obrazu překrytá prapodivným filtrem, který má obrazu dát zřejmě nějaký nádech mystičnosti, nebo nevimčeho. Když už vám "zážitek" neruší divnočáry, pak aspoň fleky, jako by se na obrazovce rozprskla kulička od paintballu. Much art! Za tímhle balastem pak sledujeme typického líného středoškoláka, kterého osud potrestal za to, že nedával pozor na hodinách dějepisu a vložil mu do rukou moc vyvolávat pomocí karet hrdiny z dávných příběhů. Karty to jsou zřejmě dražší jak lidský život a ostatní "sběratelé" udělají vše pro to, aby ho o tu  jeho (dozajista prémiovou) ožebračili. Krom nesmyslných filtrů tu máme ještě retardované dialogy a celé je to natolik WTF, že by to snad i mohli promítat na letošním Akiconu.  


Fune wo Amu

Šéfeditor z nakladatelství Genbu  Araki Kouhei zodpovědný za slovníky odchází do důchodu a rád by za sebe našel vhodného nástupce. Úkol je to vskutku nelehký, vždyť kdo z dnešních mladých by se toužil po zbytek svého života nimrat ve významech slov a upíchnout se v tak nelukrativní práci. Když už je skoro po všech nadějích, přivede mu jeho kolega zakřiknutého mladíka z vedlejšího oddělení, který už na první pohled splní jeho představy...
Jak už asi podle námětu tušíte, jedná se spíše o dospělejší anime, kde se příliš akce a záběrů na kalhotky nedočkáte. Pro geronty, jako jsem já, je to doslova pohlazení na duši - zvlášť, když se v prvním díle hned několikrát v záběrech mihne obrovská zrzavá kočka (mimochodem animace s ní jsou opravdu okouzlující), po který celý život toužím. K tomu příjemné, pomalejší tempo, dobrá kresba a máme tu velmi nadějný kousek. Snad nezklame má očekávání :)




Occultic;Nine

Vypadá to, že tady záměrně střídám dobré a špatné tituly, ale je tomu skutečně tak? Fskutečnosti se jednoduše řídím tím, jak jsou za sebou uloženy jednotlivé položky na disku, ale máme rádi konspirační teorie, stejně tak okultno a všechny ezolidi, co mi značně zpříjemňují pauzy při práci. Na další počin autora Steins;Gate (které jsem doposud nedokoukala :/) jsem byla dost zvědavá, jak jde o paranormální jevy, jsem ve svém živlu. Hlavním hrdinou je tu mladý NEET vlastnící blog sbírající nadpřirozené příběhy, pokud možno co nejvíce šokující, aby přinesly jeho stránce dostatečnou návštěvnost a zajistily mu živobytí. Neváhá pronásledovat i ty největší mediální hvězdy, které by strčily do kapsy nejednu Jolandu, aby z nich vytřískal rozhovor. K tomu má ještě parťačku s dvěmi obrovitánskými přednostmi. Celé by to znělo hrozně hezky, kdyby nebylo zpracování tak divně chaotické a narvané tunami textu, který za běžného provozu jen horko těžko stíháte vstřebat. Stále si nějak nejsem jistá tím, co všechno se v druhé části příběhu vlastně odehrálo a rozhodně si první díl pustím znova. I když věřím, že většina tuto "slátaninu" asi zahodí do koše, mě nějakým zvláštním způsobem zaujala a chci jí dát šanci. Uvidíme, jak si bude stát dál.


Drifters

Našemu výčtu tu rozhodně chybí nějaká čistokrevná akčňárna a nemohla jsem si najít lepšího zástupce než právě Drifters. Komu po úvodní scéně vytanul na mysli Hellsing, tipl si správně. Za předlohou nestojí nikdo menší než Kohta Hirano, což už by mohlo samo o sobě slibovat dobrou podívanou. Shimazu Toyohisa, naposled vydechnuvší v bitvě u Sekigahary záhledne pomyslné světlo na konci tunelu, když se náhle ocitne v hale plné dveří před pracovním stolem árijsky vyhlížejícího mužem v bílém obleku a v mžiku je transportován do alternativního fantasy/steampunk/... světa, kde se potkává s dalšími ikonami japonské historie, jakými jsou například Oda Nobunaga či Nasu no Yoichi. Krom toho tu potkáme elfy hovořící vlastním jazykem (což je opravdu příjemný a vítaný detail) a tajemné organizace usilující o ovládnutí světa. Na to, jakou roli v celém konfliktu budou hrát právě tito hrdinové - Drifters, jsem zvědavá a nemohu se dočkat dalších dílů. Jo a samozřejmě jsou tu nácci! Bez nich by to nešlo, žejo :)


WWW.Working!!

Higashida Daisuke to nemá lehký; jednoho krásného dne otec doma oznámí, že jeho firma krachla a tudíž končí období sponzorských darů. Zbytek rodiny z toho má náramnou legraci a shánění nového zaměstnaní nějak moc nehrotí. Účty za telefon je ale třeba platit, tak se nešťastná mladík začne ucházet o práci v nedaleké restauraci plné divnolidí. Než si to ale stačí pořádně uvědomit, je členem jejich hrůzostrašného spolku a musí se vypořádávat s nástrahami jeho nevšedního života. 
Ačkoliv nemohu říci, že bych se snad u sledování prvního dílu nudila - na první pohled jde o celkem ucházející komedii, nezaujalo mě anime natolik, že bych se chtěla pouštět do dalších dílů, není to zrovna můj šálek kávy a obávám se, že vtípky s divnopersonálem brzy zevšední. 






Shuumatsu no Izetta

Druhá světová je opět v kurzu, ale aby byla ta připomínka hodin dějepravy o něco zábavnější, zasadíme ji do alternativního světa, kde se najde i nějaké to místečko pro trochu nadpřirozena - přesněji řečeno čarodějku. Tu poslední z nich. Ač to může na první pohled působit lehce retardovaně (a fakt jsem měla problém donutit Mrože zvednout pohled k obrazovce), mohou být skeptici skutečně velmi příjemně překvapeni. Znalci ocení vyobrazení dobových bojových strojů a zbytek diváctva zase může obdivovat půvabnou animaci a možná konečně příběh silné a zajímavé ženské hlavní hrdinky. Tou je princezna Finé z Eylstadtu snažící se s pomocí čarodějky Izetty ochránit svou malou zem před vpádem Germánie. Ke konci bych možná trochu omezila ten fanservis, ale zatím se tenhle kousek rozhodně řadí mezi top tituly aktuální sezóny.






Bloodivores

Po skvělé Izettě tu máme další tuctový propadák - tentokrát v podobě Bloodivores, lépe řečeno obyčejných upírů. Kdysi dávno svět postihla nějaká zlá choroba a jediný lék, který se vědcům podařilo vynalézt, změnil pacoše v upíry. Ti, aby nenapáchali ve společnosti moc škody, nosí apartní obojky vybavené GPSkou sledující jejich krvežíznivost a v případě, že se takový jedinec vymkne kontrole, je okamžitě zpacifikován speciální antiupírskou jednotkou. To se krvesajům samozřejmě moc nelíbí, tak se snaží všelijak protestovat, ale je jim to tak nějak prd platný, když si banda retardovaných puberťáků řekne, že vlastně není takový zlý nápad jít vyloupit banku a ukázat tak všem dobrotu jejich blyštivé duše. Seriously, nějak jsem ten motiv nepobrala a sledovat tuhle šarádu mě hodně bolelo. Celá akce se samozřejmě kardinálně posere a na skupinku naprosto nezajímavých teenagerů je hozena několikanásobná vražda (které se samozřejmě nedopustili) a čeká je trest smrti. Místo toho, aby se však proměnili v hromádku doutnajícího popela, proberou se v nějakém roztodivném středisku, kde z nich nejspíš budou chtít vycvičit profesionální zabijáky, nebo nějaký podobný bullshit. Ne, dík!



3-gatsu no Lion

A na závěr jednu opravdovou perličku, kterou jsem si pustila krátce před psaním dnešního postu. Anime, které by mi možná lehce proklouzlo mezi prsty, kdybych dnes zrovna neměla nic na práci a nezjišťovala, zda mi něco neuniklo. A byla by to zatracená škoda. Přeci jenom je podzim, těžce melancholické období, ke kterému se hodí příběh profesionálního hráče Shogi - mladého studenta Reie, příběh plné samoty, vnitřní prázdnoty, poznamenaný jednou velkou tragédií. V kontrastu tu pak stojí trojice sester snažící se přinést mu do života alespoň trochu radosti, což na mě místy působí až nepatřičně (klidně bych ten humorný prvek naprosto vynechala), ale určitě bude zajímavé sledovat střet obou světů. K tomu můžeme přidat podmanivou kresbu a spoustu krásně promyšlených záběrů dotvářejících celkovou atmosféru seriálu. A jsou tam kočky! Všichni milujeme kočky (i ty, co vypadají jako sovy)!




Koukám, že tentokrát jsem místy i docela poetická. Možná to bude výměnou mého oblíbeného alba od Archive za tuhle podzimní srdcovku.

Jo a první epizoda třetí série úžasného epizodického seriálu Black Mirror už je konečně venku!

Žádné komentáře:

Okomentovat