sobota 15. listopadu 2014

Na skok na Repliconu

    To si takhle v sobotu dopoledne jedete pro nový externí disk, prádlo v pračce, celí nedočkaví, až se vrátíte zpět a uvaříte si něco dobrého k pozdnímu obědu a skončíte na Repliconu :) Asi tak by se dala ve stručnosti popsat moje dnešní epizodka. Ale jelikož jsem na této akci byla poprvé a nějaký ten čas na ní strávila, podělím se s vámi i o zbytek zážitku.




    Pokud někdo z vás o Repliconu ještě neslyšel, jedná se ve zkratce o veletrh šermu a fantasy, kde je možné si krom vybavení na akce poslechnout i poměrně zajímavé tematické přednášky. Jelikož jsem na akci dorazila téměř bez peněz a navíc sama (protože tam se mnou nikdo nechtěl a k jediné přítomné známé tváři jsem se fakt nehodlala hlásit), byla volba programu jasná. Nejprve jsem si tedy prošla všechny stánky se všemi úchvatnými koženými výrobky, keramikou a šperky a zakotvila v místnosti se semináři. Jelikož jsem na akci dorazila krátce po poledni a v programu probíhala přestávka, neměla jsem vlastně ani jinou možnost :)

Šermířská škola DigladioR zde zrovna předváděla boj s dlouhým mečem. Prostory tělocvičny Modré školy, kde se akce konala, byly natolik prostorné, že se na místo vešlo i několik řad diváctva, takže jsme měli možnost se alespoň pokochat pohledem na zápolící válečníky, když už se člověk semináře jako obouchávací pytel přímo neúčastnil. Jelikož sama nešermuji, nemohu se k tomu ani nějak odborněji vyjádřit a brala jsem to celkově jako takové zpestření dne a ukrácení času do přednášek.

Od jedné hodiny totiž začínala přednáška Kláry Andresové o Mušketýrech za třicetileté války podle J.J. von Wallhausena. Kromě popisu samotného náboru mušketýrů nás velmi podrobně seznámila s jejich výbavou a přivedla si s sebou i skupinku dobově vystrojených dobrovolníků, kteří pak krom jednotlivých částí výstroje ukázali i několik typů cvičných formací. To bylo v malých prostorách v uličce školy zvlášť zábavné. Nicméně přednáška to byla velmi zajímavá a dobře pojatá, takže jsem se alespoň dozvěděla o této úchvatné době zase něco nového.

Jelikož přednášející skončila o něco dříve, měla jsem opět možnost zavítat do tělocvičny, kde se tentokrát cvičilo s kordy a flerety podle francouzských škol. Divácky to bylo o něco atraktivnější než přehlídky s dlouhým mečem, ale zase ne natolik, abych na místě zůstávala moc dlouho.

Následující bod programu byl totiž o pravěkém odívání a na svědomí jej měla skupina s názvem Archeologie na dosah, která zde mimo jiné představila i celou řadu projektů, které má na svědomí (bohužel mi všechny z nich unikly, ale teď už sleduji jejich FB stránky, tak mi nic neunikne).  Po výčtu všech jejich bohulibých aktivit jsme se konečně dostali k samotné komentované modní přehlídce, kde nám byly představeny i modely z doby bronzové, železné, odívání germánů atd. Leckoho by možná i překvapilo, jak nápadité modely se v těchto starých časech mohly vyskytovat! :)

Volně se pak přešlo na Výzbroj válečníka doby laténské, kterou nám představil Petr Ondoušek. Hned v úvodu vyvrátil poměrně rozšířený mýtus o tom, jak bylo údajně železo v tomto období vzácné a nedostupné. Za středního laténu, kdy docházelo asi k největšímu rozvoji, vlastnil železnou zbraň snad každý válečník. Slavná hradiště, která po sobě Keltové zanechali, byla často zpevňována obrovskými železnými hřeby a nezřídkakdy se v takovém stavení nacházela dobrá půltuna železa. To se také samozřejmě používalo i pro šperky a jiné nástroje. Viděli jsme tak ukázky zdobení zbraní typických pro všechna období (od bohatých vzorů, zajímavých tvarů po typický pozdní pragmatismus). Ovšem v části, kdy se podrobněji rozebíraly štíty jsem bohužel musela "přednáškovou místnost" opustit, abych stihla jinou část programu.

A tím byla přednáška Františky Vrbenské o ženách ve válce a boji. Je to už hezká řádka let, co jsem byla naposled na nějakém typickém fantasy conu (věc, kterou musím rozhodně v příštím roce napravit) a tím pádem jsem neměla ani možnost tuto dámu nikde zastihnout. Velká škoda! Její přednášky mají opravdu osobité kouzlo a témata, kterým se věnuje, jsou také nadmíru zajímavá, Tentokrát se podívala na zoubek ženám válečnicím, vojandám, strategičkám, ale i třeba slavným pirátkám. Rozebíraly se jak okolnosti, které mohly ženu do takového stavu přivést i způsoby, jak se s takovým životem vypořádala. To vše doplněné o některé velmi zábavné ilustrace a milý přednes.

Jelikož se po skončení přednášky začal už ale opravdu hlasitě ozývat můj žaludek, rozhodla jsem se vrátit se domů :) Koneckonců někdo se o to prádlo v pračce postarat musí :)
Ač byla tato krátká návštěva Repliconu naprosto neplánovaná a nečekaná (nekonat se v místě, kde má pobočku i czc, kam jsem si byla pro disk, asi se tam neukážu), myslím, že jsem si ji dostatečně užila a nakonec vůbec nevadilo, že jsem na ni šla sama. Teď se možná aspoň nebudu zas chvíli bát chodit mezi naprosto cizí lidi :))

2 komentáře:

  1. I já v poslední době zjišťuju, že si dokážu různé festivaly, výstavy, koncerty a podobné způsoby kulturního vyžití pěkně užít i sama ^^
    O Repliconu slyším sice poprvé, rozhodně na mě teď ale působí jako akce, na kterou bych v budoucnu ráda zavítala – přednášky, které jsi vyposlechla, znějí opravdu zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám právě obvykle dost problém se sama někam vykopat :) zvlášť takhle o víkendu, který mám po dlouhé době zase jen pro sebe :) naštěstí to bylo vyrušení jen na pár hodin. Akce je to ale rozhodně zajímavá. Jinak přednášky tam skutečně probíhaly jen v jednom bloku, jen tu byly pak dvě akce v čajovně a semináře. Je to hodně malinká akce :)

      Vymazat