pondělí 1. července 2013

Další testy osobnosti (GLOBAL5, MOTIV, R-Drive)

    Je tomu již více než rok, co jsem na blogu zveřejnila kratičký článek o MBTI testu osobnosti. Ze zvědavosti jsem si udělala test znovu, abych si ověřila mé domněnky o tom, jakým způsobem se vyvíjím. A protože MBTI také není všemocný nástroj a podařilo se mi za tu dobu objevit i další, velmi zajímavé testy, o které bych se ráda podělila. Nabízejí na celou problematiku zas o něco rozdílný pohled, který nám může opravdu leccos naznačit či dokonce osvětlit. Tak tedy vzhůru do toho!



Global 5 / SLOAN

Prvním z nich používá k popisu osobnosti 5 klíčových vlastností, jakými jsou extroverze, emocionální stabilita, organizovanost, přívětivost a intelekt. Podobně jako u MBTI i zde mají jednotlivé aspekty dva hraniční extrémy, mezi kterými se pohybujeme. Magické slovíčko SLOAN je tvořené právě počátečním písmenem jednotlivých charakteristik.

Social x Reserved
Limbic x Calm
Organized x Unstructured
Accommodating x Egocentric
Non-curious x Inquisitive

Osoby zdatnější ve statistice se již jistě dovtípili, že z pomocí GLOBAL G a SLOAN charakteristiky můžeme určit celkem 32 osobnostních typů, což je hnedle dvojnásobek toho, co nabízí MBTI (vlastně se dá říci, že jej rozšiřuje o prvek emocionální stability, ostatní víceméně odpovídají a lze mezi nimi nalézt souvislost). Další výhodou tohoto testu je fakt, že jednotlivé prvky na sobě nejsou závislé a tudíž je možné dosáhnout mnohem rozmanitějších výsledků. 
Po vyhodnocení (poměrně dlouhého) testu vám bude odměnou rozsáhlá tabulka ukazující, do jaké míry jsou u vás jednotlivé vlastnosti zastoupeny. Pro zjištění základních charakteristik a vašeho SLOAN typu stačí ale vyplnit i tento kratší test, výsledky se víceméně shodují, jak je patrné z obrázku. Samotný popis RLUAI  a inquisitive typu na mě v jistých ohledech i sedí, ačkoliv mi nepřipadají tak komplexní jako v případě MBTI - což může být způsobené jednoduše špatnou volbou stránky s testy a jejich vyhodnocením :) bohužel se mi zatím nepodařilo nalézt nějakou vhodnější alternativu.


 MOTIV

Motiv je poměrně zajímavým hybridem předchozích testů, který předpokládá, že spektrum naší osobnosti dovede nejlépe popsat pětice motivačních faktorů/strategií. Víceméně jde tedy o popis našeho stylu života a směřování. Ve výsledku tedy získáme opět základních 32 osobnostních orientací, které se ale podle míry škálování dají ještě i nadále třídit. Pro nás je ovšem důležité sledovat, jaký z motivačních faktorů pro nás hraje prim.
MOTIV pracuje s těmito strategiemi / hybateli, přičemž první z nich se chápe jako vhodnější pro přežití a společností je i kladněji vnímaná.

Materialistická (Materialistic) x Subjektivní (Subjectivistic)
  • M - zaměření na úspěch, budování image
  • S - zaměření na vlastní ideály, jejich naplňovaní
Nekonvenční (Offbeat) x konvenční (Conventional)
  • O - neotřelost, novátorství
  • C - dodržování tradic, zaběhlých standardů
Racionální (Thinking) x Emoční (Emotional)
  • T - logičtější, racionální přístup
  • E - rozhodování na základě pocitů
Důvěrná (Intimate) x Zdrženlivá (Withholding)
  • I - vřelost, obětavost
  • W - touha po uspokojování jen vlastních potřeb
Vitální (Vital) x Utlumená (Depressed)
  • V - aktivita, touha po zdravém a plnohodnotném životu
  • D - touha po smrti
Na rozdíl od předchozího testu je zde k dispozici i porovnání s výsledky ostatních individuí (to šedé čísilko vedle mého skóre), které vám alespoň z části ukáže, do jaké míry se lišíte od "většiny". Jak je patrné, mým největším motivátorem je (zcela překvapivě) offbeat, tedy tendence hledat nové způsoby řešení problémů a silná potřeba individuality (tu tedy nijak zvlášť nepociťuji, je až spíše důsledkem). Naopak mám dost podprůměrný výsledek v Mku, což jen dokazuje mé tvrzení, že jsem v podstatě dost nepoužitelná a nikdy ze mě nic pořádného nebude, neboť po tom ani netoužím :) 
Zrovna MOTIV by si zasloužil mnohem více pozornosti a rozhodně doporučuji přečíst si jeho kompletní charakteristiku. A abych nezapomněla, otestovat se můžete zde.

R-Drive

R-Drive je založen na myšlence, že naši osobnost do značné míry ovlivňuje (a buduje) genetika a prostředí ve kterém vyrůstáme. Například, pokud budeme vyrůstat v umělecky zaměřené rodině, je tu jistá pravděpodobnost, že k tomu sami budeme tíhnout. Naopak pokud u někoho došlo v důsledku neopatrnosti např. k těžkému zranění, tato událost se nám v mysli zafixuje a bude nás nutit chovat se obezřetněji. Samozřejmě je nutné si uvědomit, že opravdu velmi záleží na tom, jakým způsobem právě tyto informace a události vnímáme a následně zpracováváme. Proto dva jedinci vyrůstající v podobných podmínkách mohou dosahovat zcela odlišných výsledků. Pro každého z nás je výnosnější jiný styl života. Pro někoho je největší odměnou pocit radosti a uspokojení z toho, že mohl podat pomocnou ruku druhému, jiný vidí úspěch v tom, že dosáhne svých cílů na úkor druhých. A právě tyto tendence zjišťuje R-Drive.


Krom výsledků (a porovnání s ostatními otestovanými) je u každého políčka i kratičký popisek, co znamená nižší či vyšší hodnota než průměrná. Například nebezpečí vysokého intelektu (v mém případě na hodnotě 100 %) je: "Impracticality (possibly), alienation from others", nízká míra narcismu v sobě třeba nese riziko "Failure to contribute to the world sufficiently" atd. Zvířátkama si pak nahrazuji společnost lidí (což do jisté míry samozřejmě přiznávám) a dokonce zde byly odhaleny i mé sklony k paranoidnímu chování.
Sečteno a podtrženo jde o další velmi zajímavý test, který vám může pomoci odhalit leccos o vaší minulosti a  způsobu, jakým jste byli vychováváni. A pokud už například víte, že máte určité nežádoucí tendence, je o dost snazší se posléze dobrat jejich příčiny a pokusit se je třeba nějakým způsobem utlumit. Tak to bude pro dnešek vše, budu se opět těšit na jakékoliv podnětné reakce!


Zde naleznete všechny testy (včetně různých variant a popisků) hezky pohromadě.

Žádné komentáře:

Okomentovat