sobota 13. října 2012

Dragon Age: Dawn of the Seeker

    Netuším, jak je to možné, ale nějakým záhadným způsobem mi unikl dlouho očekávaný titul ze světa Dragon Age s podtitulem Dawn of the Seeker. O jeho vydání jsem zavadila vskutku náhodou, což je vzhledem k předchozím horlivým debatám z řad fanoušků herní série docela zázrak :) o tom, zda se filmu podařilo naplnit má (vcelku velká) očekávání, se dozvíte níže.



    Není žádným tajemstvím, že se řadím opravdu mezi skalní fanoušky této herní série (tedy přesněji všech z dílny BioWare), takže jsem od toho očekávala opravdu mnohé. Navíc mělo jít o anime, což tomu hned přidalo pár bodíků navíc (další hranou verzi už bych asi opravdu nepřežila). Samozřejmě ve mně hlodaly i jisté pochybnosti, zvlášť, když byl film už od oznámení pronásledován další (velmi typickou) vlnou nesmyslného hejtu. Navíc pochopitelně nemám ráda, když mi někdo kazí požitek z mých oblíbených fantasy settingů (jak tomu bylo právě v případě hraného seriálu a knihy, která se opravdu řadila mezi to horší, co jsem měla možnost číst). Jak se tedy tvůrcům podařilo vypořádat se s tím ne zrovna lehkým úkolem uspokojit jak fanoušky série, tak k ní případně natáhnout další zájemce?

Odpověď na tuto otázku není zrovna snadná; osobně mám ale dojem, že výsledek je v tomto ohledu dosti rozpačitý. Jak už jsem se v praxi několikrát přesvědčili, pokud se chceme zavděčit všem, může se dost dobře stát, že nakonec neoslovíme nikoho. A tak dle mého dopadl i DotS. Zatímco fanoušek nemá problém orientovat se v tomto celkem slušně propracovaném světě, nováček se musí spokojit s kratičkým briefingem na začátku a pak je rovnou vržen do celého konfliktu. Nedokážu přesně posoudit, jak dostatečný tutorial to je, ale řekla bych, že neznalému divákovi bude mnoho souvislostí stále unikat. Jenže na samotné fanoušky jsou tu nastraženy snad ještě horší nástrahy, především na odpůrce anime - film se na jednu stranu snaží působit realisticky a kopírovat tísnivou atmosféru korupcí protkaného fantasy světa, na té druhé ale sledujeme poněkud megalomansky navrženou hlavní hrdinku, která kosí jakékoliv nepřátele hlava nehlava. Právě tato část (která je v běžném anime snad i odpustitelná) bude nejspíš největším trnem v oku všem zarytým obdivovatelům série (mě nevyjímaje).

Dalším sporným bodem je samotný příběh. Základní dějová linka se mi velmi líbila a vcelku slušně kopírovala většinu konfliktů původní hry. Opět se jedná o střet mezi Oltářem (Chantry), který se stále drží u moci díky řadám Templářů a mágy, snažícími se osvobodit od jeho pout a restrikcí. Zatímco se Kruh mágů (alespoň v tomto případě) snaží se stoupenci Andraste vycházet spíše po dobrém, někteří z Odpadlíků (mágové žijící mimo Kruh) vidí východisko jen v jeho likvidaci a následném převzetí moci. A k tomu dostanou opravdu parádní příležitost; schyluje se totiž k velkému shromáždění všech věřících, kde má promluvit jejich představená a požehnat svým ovečkám. Aby bylo zamezeno jakémukoliv nebezpečí, je na místě i slavný řád Hledačů (Seekers), kteří se mají starat jak o bezpečnost kněžek, tak o prosazování učení Andraste. Z jeho řad je i naše hlavní hrdinka, Cassandra, neohrožená bojovnice ze slavné drakobijecké rodiny (což je pro fandu série dalším trnem v oku).

Právě ona se spolu se svým nadřízeným zaplete do nebezpečného spinkutí, jehož součástí jsou i někteří vysoce postavení členové Řádu, a snaží se mu přijít na kloub. Vše začíná ve chvíli, kdy skupině krvavých mágů přeruší rituál, jehož nedílnou součástí je mladá elfská dívka Avexis. Poté, co je odvedena do bezpečí zůstává stále v rukou Řádu místo toho, aby byla navrácena Kruhu. To se nelíbí právě Byronovi, jež byl Cassandře jak přítelem, tak učitelem. Dívku unese a chce ji předat svým přátelům, aby ji po dobu konání oné slavnosti uchránili. Samozřejmě se právě v tomto okamžiku vše zvrtne. Větší kliše snad už nešlo vymyslet, ale všichni dávno víme, že jediné, na čem skutečně záleží, je jeho zpracování. A v tom vidím další problém; pohled na ženskou v plné plátové zbroji předvádějící akrobatické kousky z těch nejdivočejších snů a mydlící (obvykle na místě stojící) zástupy nepřátel na mě vážně moc velký dojem neudělala. Samozřejmě, že by takto obtížný quest nezvládla sama, takže se do "družinky" dostane další člen - mág z Kruhu, jež má působit z části i jako lehce komická figurka.

Anime znalý divák už v tuto chvíli tušil velký průser, naštěstí vývoj vztahu mezi oběma hrdiny nedopadl podle běžného schématu a ony odlehčující prvky byly dávkovány vcelku vkusně. Bohužel vše ostatní už se drželo ve fantasy dosti známých a (ne)oblíbených kolejí. Čekala jsem v tomto případě trochu více originality a svěžejších pohledů na celou problematiku, ale s tím si už tvůrci asi nechtěli moc lámat hlavu. Na druhou stranu ani nejde vyloženě o nějakou tragédii (jak by se dle mých slov možná mohlo zdát), spíše o klasický průměr. Spíše mě mrzí, že nebyl věnován větší prostor některým vedlejším postavám - především Avexis, která tam působila tak trochu zbytečně a celkově se řada protagonistů chovala dost nelogicky. Hlavně, když došlo na boje - oponenti z řad mágů působili opravdu jako největší looseři a člověk opravdu nechápal, jak by se mohli stát jednou z největších hrozeb. O démonech a dracích ani nemluvě.

Abych jenom neuváděla slabší části filmu, musím uznat, že mě velmi potěšila většina dialogů a celkově voice acting, který mi přišel na opravdu vysoké úrovni (nutno podotknout, že jsem film viděla v angličtině, protože japonská zvuková stopa byla nějaké rozbitá :)) a asi jsem i dobře udělala). Hudební background mě nijak zvlášť neoslovil, ale ani neurazil. Co se animace týče, opět byla odvedena vcelku slušná práce, ačkoliv se zrovna nejednalo o můj šálek čaje. Celkově se na film koukalo velmi dobře, utíkal dost svižně a až na výše zmíněné nedostatky šlo o docela slušný počin.

I přes zmíněné nedostatky jsem se u jeho sledování víceméně bavila a nějak jsem neměla potřebu během sledování většinu nelogičností řešit (ale zde jsem je pochopitelně zmínit musela). Asi to bude i tím, že jsem si prostě potřebovala u něčeho odpočinout :) Těžko říci, zda doporučit film i ostatním divákům, protože si opravdu nejsem jistá, komu je přesně určen, ale kdybychom si odmysleli typické anime nelogičnosti, dostaneme vskutku solidní fantazárnu s inteligentním námětem obohacenou o celou řadu zajímavých myšlenek.

Za mě tedy 6/10 (bodík přidávám za povedený konec a vývoj vztahu mezi hlavními hrdiny)


3 komentáře:

  1. Díky za tip, mrknu na to. :-)
    Deli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak mi napis (rekni), jak se ti film libil a jaky jsi z neho mel dojem :)

      Vymazat
  2. Mě se líbilo to grafické zpracování. Jak anime nemám rád, tak todle se mi líbilo. Jo, byly tam ty prvky, "charge běh" proti "kameře" a velké oči u té dětské postavy, ale jinak to spojení kresby a 3D animace mi přišlo zajímavé. :-)
    Jelikož mám hru taky rád, tak jsem byl na to taky zvědavý. No příběh... První půlka, nastínění, nějaké tajemství a tak - to bylo super. Ale jakmile se to začlo rozplétat a umírat první postavy, neubránilo se to některým klišé. A useknutí hlavy padouchovi - áá, hned to sráží celkový dojem. Škoda.
    Co mě zklamalo, tak bylo vyobrazení čarodějů. Čekal jsem, že budou metat kouzla ze hry, ale až na finální souboj, mi to přišlo hodně jendotvárné a navíc - čarodějové bojující holemi proti templářům? :-O
    No prostě to chtělo možná ještě trochu doladit. Ale i tak to nebyla ztráta času a jsem rád, že jsem to viděl. Už se těším na DA3. :-D

    Deli

    OdpovědětVymazat